» Control nedistructiv » Lichide Penetrante » Blocuri de control, etaloane

Blocuri de comparaţie, blocuri de control, etaloane pentru lichide penetrante

Blocuri de control pentru lichide penetrante

Sensibilitatea mediului de control, calitatea de curățare intermediară și de control al întregului proces penetrant sunt determinate prin blocuri de control, care sunt panouri metalice, cu rugozitate definită, cu fisuri (defecte) artificiale standardizate.

Bloc de control JIS Z 2343

Blocul de control este utilizat pentru a determina sensibilitatea lichidelor penetrante și pentru compararea a doi penetranți, dintre care unul poate fi considerat standard. Se compune din două panouri de testare din bronz de 100 х 35 х 2 mm, placate cu un strat de NiCr. În stratul de nichel-crom sunt realizate mai multe fisuri, adâncimea lor corespunde cu grosimea stratului de NiCr. Corpurile sunt oferite în 4 tipuri - cu grosimea de placare de 10, 20, 30 și 50 µm. Raportul lățime/adâncime a fisurii este de 1:20. Fiecare bloc de control este livrat cu un certificat de calitate în conformitate cu EN 10204, tip 3.1 B, care verifică conformitatea acestuia cu EN ISO 3452-3. Blocurile de control cu adâncimea fisurilor de 10, 20, 30 µm sunt utilizate pentru testarea sensibilității lichidelor penetrante fluorescente. Sensibilitatea lichidelor penetrante cu contrast de culoare este determinată de blocurile de control cu adâncimea fisurilor de 30 și 50 µm.

Bloc de referință Nr. 1 (EN ISO 3452-3)

Blocul de referință Tip 1 pentru testarea sensibilitații penetrantului fluorescent și contrast culoare este format din 4 panouri placate cu nichel-crom cu grosimea de 10, 20, 30 și 50 µm. Panourile cu adâncimea fisurilor de 10, 20, 30 µm sunt utilizate pentru testarea sensibilității lichidelor penetrante fluorescente. Sensibilitatea lichidelor penetrante cu contrast de culoare este determinată cu blocurile de control cu adâncimea fisurilor de 30 și 50 µm. Panourile tip 1 au formă rectangulară cu dimensiuni de 35 x 100 x 2 mm. Fisurile transversale sunt realizate în fiecare panou prin întinderea lor în direcția longitudinală. Raportul lățime/adâncime a fisurii este de 1:20. Se livrează cu o declarație de conformitate EN ISO 3452-3 în combinație cu EN 10204, Tip 3.1 B.

Bloc de referință Nr. 2 (EN ISO 3452-3)

Blocul de referință Nr. 2 este o placă austenitică, placată cu crom, cu patru zone (25 x 35 mm) cu rugozitate diferită (Ra=2,5 µm, Ra=5 µm, Ra=10 µm, Ra=15 µm) pe jumătatea plăcii, iar pe cealaltă jumătate prezintă 5 fisuri în formă de stea, de diferite mărimi. Zonele rugoase sunt utilizate pentru controlul spălării intermediare. Fisurile în formă de stea din stratul de crom sunt generate prin poansonare cu bilă din spate. Indicația de pe panoul de referință nu oferă nici o sugestie privind indicația de pe piesa testată.

Bloc de comparaţie ASME V

Blocul de comparaţie ASME V se utilizează pentru testarea sensibilităţii de indicare a penetranţilor. Datorită împărţirii blocului de comparaţie în două părţi, este posibilă compararea a doi penetranţi diferiţi. Blocul de comparaţie ASME V este un bloc de aluminiu de 80 х 50 х 10 mm, împărţit în două părţi printr-o crestătură (50 х 2 х 1,5 mm). Ca urmare a unui tratament termic special, pe suprafaţa blocului s-au creat fisuri, care diferă pe partea din faţă şi din spate a blocului de comparaţie.
La fisurile vizibile din imagine s-a utilizat sistemul de lichide penetrante NORD-TEST (U87, Rot3000, U89).

Blocuri de testare pentru gradul de spălare tip WTP-1 și WTP-2

Blocurile de testare au fost concepute pentru a evalua gradul de îndepărtare a penetranților fluorescenţi, în conformitate cu cerințele AMS 2644C.
WTP-1 este un panou din oţel inoxidabil cu dimensiuni de 4 x 6", cu două benzi paralele cu "rugozitate medie", fiecare de 6 x 1,5" inci, separate de o bandă cu suprafață netedă de 1".
WTP-2 este un set de două panouri identice de 1,5 x 2" fabricate dintr-o singură placă și se utilizează, de asemenea, pentru evaluarea gradului de îndepărtare a penetranților fluorescenţi.

Bloc de control PSM-5

Blocul de control PSM-5 se utilizează pentru testarea procesului de penetrare manual sau automat (semiautomat), în conformitate cu Pratt & Whitney Aircraft TAM 1460 40.
PSM-5 este un panou dreptunghiular din oţel inoxidabil, cu dimensiuni de 10 х 15 cm şi grosime de 2,3 mm.
Banda din stânga placată cu crom conține 5 fisuri în formă de stea care sunt aranjate în funcție de dimensiunile lor. Modelul de fisuri diferă de la un panou la celălalt. Jumătatea din dreapta este sablată și este utilizată pentru a evalua gradul de îndepărtare a penetrantului.
Panoul nu trebuie să fie utilizat pentru compararea diferitelor sisteme de lichide penetrante.