» Control nedistructiv » Curenti Turbionari

Curenti Turbionari (Eddy Current)

Principiul metodei 

Procesul de control nedistructiv cu curenti turbionari scoate in evidenta modificarile proprietatilor fizice ale unui obiect controlat cu ajutorul unui camp magnetic alternativ sau in miscare. Practic, piesa controlata este adusa in zona de interacţiune cu un câmp magnetic alternativ produs de o bobina. Campul bobinei de control induce in piesa curenti turbionari care la randul lor produc un camp magnetic alternativ opus campului bobinei. Modificari ale campului magnetic generat de acesti curenti datorate unor neomogenitati sau discontinuitati ale materialului controlat preluate de aparatura adecvata permit evidentierea defectelor in materialul controlat. Testarea depinde de aranjamentul de masura, de frecventa, de proprietatile electrice si magnetice, precum si de dimensiunile piesei.

Metoda se bucura de un larg camp de aplicatii: in defectoscopie, in receptia si sortarea semifabricatelor, evidentierea modificarilor superficiale de suprafata, masurari de grosimi, la examinarea semifabricatelor din fibra de carbon sintetic intalnite in aviatie si tehnici aerospatiale. Ea se aplica atat pentru materiale feromagnetice cat si pentru materiale neferomagnetice. Adancimea de patrundere fiind destul de mica metoda este indicata in cazul controlului defectoscopic de mare finete, domeniul de sensibilitate situandu-se in limitele 0.01mm - 1mm, frecventa de lucru fiind intre 10Hz si 10MHz.
Metoda de control cu curenţi turbionari, ar putea fi descrisă ca o interacţiune între mai multe discipline ca: fizica teoretica, inginerie electrică, electronică şi metalurgie.
Până nu de mult, tehnica de control cu curenţi turbionari a fost folosită numai în industria materialelor metalice. In ultimele decenii, ea a început să fie folosităşi în industria aerospaţialăşi nucleară. Ca şi celelalte metode de control nedistructiv, încercările cu curenţi turbionari, permit măsurarea proprietăţilor materialului şi dimensiunilor sau detectarea discontinuităţilor. In general, controlul cu curenţi turbionari furnizează rezultate ale măsurătorilor aproape instantaneu.

 

Promoţii