» Control nedistructiv » Lichide Penetrante

Lichide penetrante

Examinarea cu lichide penetrante este o metodă nedistructivă, care permite punerea în evidenţă a discontinuităţilor deschise la suprafaţa pieselor examinate.

Metoda de examinare nedistructivă cu lichide penetrante se bazează pe penetrarea capilară a lichidelor indicatoare (lichide penetrante), în defectele de suprafață (fisuri, pori, etc.).
După curățare intermediară și uscare, se aplică într-un strat subțire un developant de culoare albă, pe suprafața care urmează să fie inspectată. Developantul "trage" lichidul penetrant din defectele de suprafață și face vizibile defectele de suprafață prin indicații de culoare, liniare sau rotunjite. Documentarea este posibilă cu filme adezive, fotografii sau tehnici video. Controlul cu lichide penetrante este de încredere în detectarea defectelor cu o lățime de până la gama de microni.

Lichide penetrante Lichide penetrante Lichide penetrante Lichide penetrante
Curăţare Aplicare penetrant Curăţare intermediară Aplicare developant, examinarea suprafeţei, documentare

Metoda de testare cu lichide penetrante poate detecta defectele de suprafață cu precizie și ușurință, independent de tipul, materialele și configurația suprafeței obiectelor care trebuie testate.
Alte metode de examinare nedistructivă se pot aplica numai cu restricții. Condiție necesară: defectele trebuie să fie în legătură cu suprafaţa.
Setul de produse pentru examinarea cu lichide penetrante este o combinaţie a următoarelor materiale: degresant, penetrant şi developant.

În funcţie de modul de vizualizare, lichidele penetrante pot fi:

Lichide penetrante contrast culoare, pentru care interpretarea rezultatelor examinării se efectuează la lumina zilei;
Lichide penetrante fluorescente, pentru care interpretarea se efectuează cu ajutorul lămpii cu lumină ultravioletă;
Lichide penetrante "dublu scop", la care interpretarea se poate efectua atât la lumina zilei, cât şi la lumina lămpii ultraviolete.

 

Îndepărtarea excesului de penetrant se poate realiza cu:

Tip A Apă
Tip B Emulgator lipofil
Emulgator pe bază de ulei
Clătire cu apă curentă
Tip C Solvent (lichid)
Tip D Emulgator hidrofil
Opţional preclătire (apă)
Emulgator (diluat în apă)
Clătire finală (apă)
Tip E Apă şi solvent

Developantul utilizat poate fi:

Tip a Uscat
Tip b Solubil în apă
Tip c Suspensie în apă
Tip d Pe bază de solvent (umed neapos)
Tip e Pe bază de apă sau solvent pentru aplicaţii speciale

Firma noastră este reprezentantul exclusiv din România al firmei germane HELLING GmbH. Partenerul nostru produce lichide penetrante pentru toate procedeele menţionate, iar noi livrăm - de obicei prompt din depozitul nostru - cele mai uzuale produse.
În cele ce urmează, vă prezentăm produsele solicitate în România. Pentru alte produse, vă rugăm să ne contactaţi pentru a vă furniza informaţii suplimentare.

Promoţii